diumenge, 25 d’abril del 2010

Anàlisi d'un anunci de televisió

El video que he escollit per fer l'anàlisi és l'anunci de la botiga IKEA. Al vídeo ens mostra una sèrie de parelles que se'n van a viure juntes i que s' instal.len en el nou pis (en el dormitori). L'anunci mostra parelles molt enamorades.


Aspectes formals: L'anunci es desenvolupa en diferents escenaris, més concretament en diferents dormitoris i va canviant depenent de les persones que surten. Els dormitoris que apareixen estan molt ben decorats, són grans i amb molt mobiliari. Els personatges que apareixen són homes i dones d'una franja d'edat d'entre els 20-50 anys ja que és a les persones a les quals va destinada l'anunci. Durant tot l'anunci sona una música "No puedo vivir sin ti" ja que la lletra aquesta cançó està relacionada amb el que vol mostrar l'anunci: parelles que se'n van a viure juntes perquè s'estimen molt i perquè poden fer-ho. Al final de l'anunci es sent una veu en off que diu: "Donde cabe uno caben dos", mostrant d'aquesta manera el que vol reflectir l'anunci: que amb IKEA és fàcil poder independitzar-se i anar a viure en parella.

Contingut: Aquest anunci no et ven cap producte de manera directa sinò que el que pretén és que de manera indirecta l'espectador tingui les ganes d'anar a viure amb la parella i de comprar en IKEA perquè és fàcil i econòmic (ja que la majoria de parelles que surten són joves). També en el fet de que sortin diferents dormitors molt ben decorats transmet les ganes de comprar al IKEA. També tal i com diu al dossier es mostra de manera ímplícita que si compres en IKEA tindras una vida feliç i meravellosa amb la teva parella.

Valoració personal: Aquest anunci m'agrada perquè tal i com he dit abans no et ven el producte de manera directa. Al públic al qual va destinat l'anunci és a homes i dones d'una franja d'edat entre els 20-50 anys (que és aproximadament l'edat que tenen els personatges que surten al anunci) ja que són les persones que disposen d'un cert poder adquisitiu per poder independitzar-se , canviar-se de domicili i de comprar mobles.

Reflexió dels valors que es transmeten a l'escola i als mitjans de comunicació

Els mitjans de comunicació són importants agents educatius com a difusors d'una educació informal que normalment resulta contrària al que s'ensenya a l'escola. Els mitjans de comunicació exerceixen una gran influència en el pensament dels seus consumidors, especialment entre els nens i els joves. Tal i com s'ens diu al dossier, els mitjans de comunicació ens presenten uns models determinats que afavoreixen la transmissió de determinats valors sovint relacionats amb el consumisme, amb els rols socials, amb objectius de la nostra vida... Així doncs, moltes vegades els mitjans de comunicació estan més preocupats en veure els nens com a consumidors que en complir la seva funció educadora i no pensen en ells com persones a les quals cal formar en valors, coneixements, sabers...

Els mitjans de comunicació, doncs, transmeten molts valors i coneixements i això al meu parer és positiu però a la vegada negatiu ja que avui dia la majoria de programes presenten un contingut molt poc apropiat per als nens i els valors que es transmeten en aquests no potencien formar a les persones en cultura, valors, sabers....
Així doncs jo crec que actualment els valors que es transmeten a l'escola i als mitjans de comunicació són bastant contraris ja que a l'escola es pretén formar persones amb coneixement, valors, cultura, habilitats socials... en canvi, actualment els mitjans de comunicació estan més preocupats en vendre'ns un determinat producte o de difondre'ns una determinada idea, sovint molt relacionat amb el consumisme.

Per concloure, dir que tal i com ens diu el dossier és molt important que com a mestres siguem capaços de llegir més enllà del missatge explícit que ens presenten els mitjans de comunicació, ser crítics i no creure que tot allò que veiem als mitjans de comunicació és el que passa realment ja que com vam veure al dossier de continguts del tema 2, moltes vegades els mitjans de comunicació ens manipulen per fer-nos creure allò que els interessa pel seu propi benefici.



Anàlisi personatges de la sèrie Lost (Perdidos)

En aquesta activitat descriuré tres dels personatges principals de la sèrie Lost (Perdidos) que actualment s'emet a Cuatro els diumenges per la tarda. Aquests personatges són descrits segons "la pauta d'anàlisi de personatges" del dossier de continguts del tema 3.

Tots aquests personatges,tal i com diu al dossier, són reals i creibles i per tant són humans, imperfectes i a vegades contradictoris.

Jack Shephard

1. Indicis externs: És un home d'uns 35 anys. És alt, fort, té els ulls marrons i és atractiu.

2. Indicis interns: Jack és molt racional i li costa confiar només en la fe. Li és molt difícil ignorar i deixar les coses passar. Intenta solucionar els conflictes civilitzadament i

fent-se servir de la lògica, però no dubta a utilitzar la violència quan és necessari. Té l'habilitat per a resoldre problemes a través de la raó i amb la qual cosa reacciona bé davant els conflictes. A més Jack és generós, gentil, just, sensible, intel.ligent, valent, humil, moral, i molt lleial.

3. El seu rol: Jack és el primer personatge que apareix a la sèrie. Jack és un important neurocirugià i a causa d'això i de la seva manera de ser, pren el paper de líder a la illa. Així doncs, Jack lidera l'organització dels supervivents, gestiona els primers conflictes i resol qualsevol circumstància d' assistència mèdica. Jack ho passa molt malament quan no pot salvar a les persones que vant morint al llarg de la sèrie i a causa d'això es sent molt culpable i frustrat. Les relacions amb els seus companys es van complicant a mesura que avança la sèrie. Al principi Jack no te problemes amb ningú i s'entén amb tothom però més endavant tindrà conflictes amb diferents personatges, sobretot amb Sawyer.

A mesura que avança la sèrie Jack s'enamora de Kate i aquesta és una de les causes de la seva rivalitat amb Sawyer. Així doncs, Jack, Kate i Sawyer protagonitzen un triangle amorós.

Jack Shepard transmet la manera de ser d'una persona molt generosa, que es preocupa molt per els altres i que intenta ajudar sempre que sigui possible.

James Ford "Sawyer"

1. Indicis externs: És un home d'uns 35 anys. És alt, fort, té el cabell ros i té els ulls clars. És caracteritza per ser un dels personatges més atractius de la sèrie.

2. Indicis interns: A causa de la seva dura infància Sawyer és un home que es mostra, al principi, molt egoísta en les seves accions. A mesura que avança la sèrie mostra una faceta més sensible i generosa però només amb les persones que per ell són de confiança. A més és rebel, avar, violent, solitari, dur, valent, inmoral, fred i egocèntric.

3. El seu rol: A la illa, Sawyer utilitza les seves habilitats per enganyar als demés i així aconseguir beneficis. És molt difícil conviure amb ell i no conta amb els altres per res. Actua segons els seus propis interessos. És bastant problemàtic i té conflictes amb molts dels personatges. A mesura que avança la sèrie es va enamorant de Kate i això fa que poc a poc el seu carácter canviï cap a millor. Manté una gran rivalitat amb Jack perquè els dos estan enamorats de Kate i perquè són molt diferents entre ells.

Sawyer transmet la manera de ser d'una persona molt tancada en si mateixa, egoísta, rebel i molt freda. Però alhora generosa i afectuosa amb les persones amb les qui té confiança.

John Locke

1. Indicis externs: John Locke és un home d’uns 60 anys. És calb, té els ulls clars i abans d’arribar a la illa era paraplègic i anava en cadira de rodes però quan arriba a la illa misteriosament pot caminar.

2. Indicis interns: John Locke és molt independent, solitari i s’involucra de ple amb tot el que té a veure amb la illa. És molt enigmàtic, aventurer i és un dels més preparats alhora de sobreviure en la illa. A més és optimista, dur, valent i té molta fe.

3. El seu rol: Juntament amb Jack és un dels líders ja que té molta habilitat caçant i es capaç de seguir qualsevol rastre. El seu pensament és molt racionalista i aquest entra en conflicte amb el pensament científic de Jack.

John Locke transmet la manera de ser d'una persona molt racional, aventurera i lluitadora per allò que creu.

dilluns, 5 d’abril del 2010

Diferències entre dues notícies

En aquesta activitat hi han exposades dues notícies sobre el lideratge de la Lliga entre el Barça i el Madrid.
En aquestes dues notícies dels diaris "Sport" i "As" es pot veure clarament l'influència ideològica dels seus propietaris i dels redactors.

Al titular del diari "Sport" ja es veu clarament per quin equip és té preferències: el Barça. En aquesta notícia se'ns exposa com ha estat la trajectòria del Barça durant els ultims mesos i com creuen que finalitzarà la competició de lliga que, comptant amb el favoritisme cap al Barça, quasi asseguren que serà aquest el que la guanyarà. Per tant, no és una informació objectiva, tot i que les dades que aporten són completament verídiques, es pot entreveure el favoritisme ja que estan segurs de qui guanyarà i clarament es valora més al Barça que als atres equips. Pel que fa a les imatges que apareixen a la notícia, apareix una fotografia del Camp Nou ja que tota la notícia fa referència al Barça.


Pel que fa al diari "As", en el seu titular ja es veu que repten al Barça al campionat de Lliga. Durant tota la notícia se'ns explica com ha estat la trajectòria del Madrid durant els ultims mesos però a la vegada ens dòna informacions més allà del que és estrictament futbolístic " Por aquí pasó el Barça de las seis copas y se quedaron más de mil entradas sin vender. Ayer y pese a las vacaciones de Semana Santa, se colgó el primer cartel de 'No hay billetes' de esta temporada en El Sardinero". Per altra banda, molta informació que apareix és subjectiva i es veu clarament com estan a favor del Madrid i en contra del Barça " el Madrid sigue siendo, de largo, el club con mayor tirón popular del planeta Tierra. La vida es blanca".


Per tant, aquestes dues notícies parlen del mateix tema, de la Lliga de futbol. Però segons dos punts de vista molt diferenciats ja que segons les influències ideològiques dels seus propietaris i els seus interessos donen un enfocament o un altre de la notícia.En aquest cas, un afavoreix més al Barça i l'altre al Madrid.

diumenge, 4 d’abril del 2010

No tots els fets són notícia

En aquesta activitat posaré exemples de diferents notícies que serveixin per il.lustrar cadascun dels criteris que s'esmenten al punt 3.1 (No tots els fets són notícia.).

En l'apartat 3.1 ens diu que n'hi ha fets que tenen sentit que siguin coneguts per tots i d'altres que no. Així doncs, per decidir quins fets són notícia i quins no es fan servir aquests criteris:

Excepcionalitat: He escollit aquesta notícia que ens explica que una dona amb 67 anys va donar a llum a dos nens bessons gràcies a un tractament de fecundació artificial als Estats Units. He escollit aquesta notícia perquè és molt poc habitual, atès que, en molts pocs casos, les dones que superen els 60 anys aconsegueixen quedar embarassades.

Conseqüències per a la població: Per aquest apartat he escollit aquesta notícia que ens explica que a Espanya la població està molt preocupada per l'atur causat per la crisi econòmica.
He escollit aquesta notícia ja que l'atur és un fet que està afectant a molta gent.


Rellevància dels personatges implicats: Per aquest apartat he escollit aquesta notícia que ens explica que l'expresident dels Estats Units, George Bush, es va ennuegar amb una galeta i es va desmaiar. He escollit aquesta notícia perquè és un fet poc important però que va afectar a una persona molt coneguda i a causa d'això va ser notícia (ja que si hagués passat a una altra persona no ho hagués estat).


Proximitat emocional: Per aquest apartat he escollit aquesta notícia que ens diu que ha mort una nena de 3 anys al caure d'un sisé pis. He escollit aquesta notícia perquè és un fet que ens afecta emocionalment per la seva tragèdia.



Proximitat temporal: Per aquest apartat he escollit la notícia del terratrèmol que es va produir a Xile el 27 de Febrer del 2010. He escollit aquesta notícia perquè feia molt poc que s'havia produit el terratrèmol d'Haiti i per la gran magnitud d'aquest encara era notícia. Però aquest terratrèmol pel fet d'acabar de passar era més notícia que el trerratrèmol d'Haití.


Existència d'imatges: D'aquest apartat seria un exemple qualsevol notícia de televisió.

"Efecte Agenda": Per aquest apartat he escollit aquesta notícia que ens diu que un avió va aterrar d'urgència, abans d'arribar al seu destí, per problemes tècnics. He escollit aquesta notícia perquè es va produir poc després de l'accident d'avió de Spanair i possiblement si no s'hagués produit aquest accident no s'hagués parlat d'això.

Les ficcions informatives: un experiment social o una irresponsabilitat periodística?

Aquest article va ser escrit per Raquel López i publicat al diari digital 3cat24.cat. La informació que se’ns dóna en aquest article la podem relacionar amb els continguts d’aquest segon bloc.

http://www.3cat24.cat/noticia/569567/societat/Les-ficcions-informatives-un-experiment-social-o-una-irresponsabilitat-periodistica

L’article ens parla de les ficcions informatives, és a dir programes que emeten una informació de gran impacte i rellevància per a la societat i que és fan passar per històries i situacions reals però en realitat són falses. Aquests programes ficticis es justifiquen afirmant que aquests simulacres són un exercici per veure quina és la reacció de la societat davant d’aquests fets i aconseguir aprendre de la situació per si algun dia passa de veritat. Però aquest argument és molt criticat per la majoria de la població i es molta gent la que està en contra d’aquests programes perquè són considerats un engany.

Aquest article, doncs, el podem relacionar amb els continguts del tema 2 ja que al punt 3.7 se’ns parla de la manipulació dels mitjans de comunicació, més concretament de la televisió. Així doncs, en aquest punt ens diu que els mitjans de comunicació ens manipulen, és a dir, ens fan creure que una cosa ha existit quan en realitat és falsa i que al llarg de la història s’ha aconseguit demostrar que els programes informatius han modificat imatges amb el pròposit de mentir (tal com mostra Raquel López al seu article). Però també ens diu que manipular no es només retocar o modificar imatges sinò que també parlem de manipulació quan els informatius només mostren aquella part de la realitat que més afavoreix els seus interessos propis i amaguen allò que els perjudica.

Un altre aspecte a destacar, tant de l’article com dels apunts, és que nosaltres tendim a creure tot allò que veiem a la televisió per la força de les imatges. Pel simple fet de que estem veient imatges d’un fet ens el creiem de manera espontània (si ho estic veient, m’ho crec), perquè les imatges comuniquen moltes coses i tenen la capacitat de disparar la nostra emotivitat i perquè de manera general tendim a creure tot allò que ens comuniquen els mitjans de comunicació. Per tant, hem de ser crítics davant de la informació que se’ns presenta i no creure tot allò que ens diuen.

Per altra banda, com a opinió personal, crec que els mitjans de comunicació s'aprofiten de nosaltres i ens manipulen per fer-nos creure allò que és del seu interés. I en el cas de les ficcions informatives és una indignació que els mitjans de comunicació, que ens haurien d'informar de manera objectiva d'allò que en realitat succeix, ens enganyin d'aquesta manera.