diumenge, 4 d’abril del 2010

No tots els fets són notícia

En aquesta activitat posaré exemples de diferents notícies que serveixin per il.lustrar cadascun dels criteris que s'esmenten al punt 3.1 (No tots els fets són notícia.).

En l'apartat 3.1 ens diu que n'hi ha fets que tenen sentit que siguin coneguts per tots i d'altres que no. Així doncs, per decidir quins fets són notícia i quins no es fan servir aquests criteris:

Excepcionalitat: He escollit aquesta notícia que ens explica que una dona amb 67 anys va donar a llum a dos nens bessons gràcies a un tractament de fecundació artificial als Estats Units. He escollit aquesta notícia perquè és molt poc habitual, atès que, en molts pocs casos, les dones que superen els 60 anys aconsegueixen quedar embarassades.

Conseqüències per a la població: Per aquest apartat he escollit aquesta notícia que ens explica que a Espanya la població està molt preocupada per l'atur causat per la crisi econòmica.
He escollit aquesta notícia ja que l'atur és un fet que està afectant a molta gent.


Rellevància dels personatges implicats: Per aquest apartat he escollit aquesta notícia que ens explica que l'expresident dels Estats Units, George Bush, es va ennuegar amb una galeta i es va desmaiar. He escollit aquesta notícia perquè és un fet poc important però que va afectar a una persona molt coneguda i a causa d'això va ser notícia (ja que si hagués passat a una altra persona no ho hagués estat).


Proximitat emocional: Per aquest apartat he escollit aquesta notícia que ens diu que ha mort una nena de 3 anys al caure d'un sisé pis. He escollit aquesta notícia perquè és un fet que ens afecta emocionalment per la seva tragèdia.



Proximitat temporal: Per aquest apartat he escollit la notícia del terratrèmol que es va produir a Xile el 27 de Febrer del 2010. He escollit aquesta notícia perquè feia molt poc que s'havia produit el terratrèmol d'Haiti i per la gran magnitud d'aquest encara era notícia. Però aquest terratrèmol pel fet d'acabar de passar era més notícia que el trerratrèmol d'Haití.


Existència d'imatges: D'aquest apartat seria un exemple qualsevol notícia de televisió.

"Efecte Agenda": Per aquest apartat he escollit aquesta notícia que ens diu que un avió va aterrar d'urgència, abans d'arribar al seu destí, per problemes tècnics. He escollit aquesta notícia perquè es va produir poc després de l'accident d'avió de Spanair i possiblement si no s'hagués produit aquest accident no s'hagués parlat d'això.